Спецификација предмета за књигу предмета | ||||||||||
Студијски програм | Биологија | |||||||||
Изборно подручје (модул) | Биологија алги | |||||||||
Врста и ниво студија | Мастер академске студије, II ниво | |||||||||
Назив предмета | Алге у биотехнологији | |||||||||
Наставник (за предавања) | Сања И. Шовран, Јелена Ж. Кризманић | |||||||||
Наставник/сарадник (за вежбе) | Сања И. Шовран, Драгана Д. Предојевић | |||||||||
Наставник/сарадник (за ДОН) | / | |||||||||
Број ЕСПБ | 6 | Статус предмета (обавезни/изборни) | изборни | |||||||
Услов | / | |||||||||
Циљ предмета |
Циљ предмета је упознавање са савременом применом алги у биотехнологији. | |||||||||
Исход предмета |
Након успешно завршеног предмета студенти су (би требало да буду) оспособљени да: категоришу различите улоге алги у биотехнологији, упореде биотехнолошке процесе у којима алге имају главну улогу и разматрају значај алги у различитим областима биотехнологије. | |||||||||
Садржај предмета | ||||||||||
Теоријска настава |
Значај и улога биотехнологије алги. Алге у исхрани људи и животиња. Улога алги у агроекосистемима. Пречишћавање отпадних вода уз помоћ алги. Микроалге и цијанобактерије – алтернативни извори енергије. Производња различитих комерцијалних једињења из биомасе алги. Алге у производњи биолошки активних једињења. Фармацетуски и медицински значај алги. Алге у козметици. Токсини алги. | |||||||||
Практична настава (вежбе, ДОН, студијски истражива-чки рад) | Сакупљање и припрема узорака за одређивање антиоксидативне активности алги. DPPH анализа. Одређивање тоталних фенолних једињења. Одређивање тоталних флавоноида. Одређивање корелације између антиоксидативне активности и концентрације фенола. Одређивање корелације између антиоксидативне активности и концентрације флавоноида. | |||||||||
Литература | ||||||||||
1 | Свирчев, З. (2005). Микроалге и цијанобактерије у биотехнологији. Нови Сад: Универзитет у Новом Саду. | |||||||||
2 | Barsanti, L. & Gualtieri, P. (2014). Algae: Anatomy, Biochemistry and Biotechnology, Second Edition. London: CRC Press. | |||||||||
3 | Stengel, D. B. & Connan, S. (2015). Natural Products From
Marine Algae-Methods and Protocols. New York, NY : Springer New York. |
|||||||||
4 | ||||||||||
5 | ||||||||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||||||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски истраживачки рад | Остали часови | ||||||
2 | 1 | 2 | ||||||||
Методе извођења наставе |
Теоретска настава са Power Point презентацијама. Практична настава са Power Point презентацијама, теренски део - сакупљање узорака и лабораторијске вежбе. | |||||||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||||||||
Предиспитне обавезе | поена | Завршни испит | поена | |||||||
активност у току предавања |
писмени испит | |||||||||
практична настава | 10 | усмени испит | 50 | |||||||
колоквијуми | 10 | |||||||||
семинари | 30 | |||||||||