Спецификација предмета за књигу предмета | ||||||||||
Студијски програм | Биологија | |||||||||
Изборно подручје (модул) | Биологија, Молекуларна биологија и физиологија | |||||||||
Врста и ниво студија | Основне академске студије | |||||||||
Назив предмета | Експерименталне методе у микологији | |||||||||
Наставник (за предавања) | Милица В. Љаљевић Грбић, Мирјана М. Стајић | |||||||||
Наставник/сарадник (за вежбе) | Милица В. Љаљевић Грбић, Мирјана М. Стајић | |||||||||
Наставник/сарадник (за ДОН) | ||||||||||
Број ЕСПБ | 5 | Статус предмета (обавезни/изборни) | Изборни | |||||||
Услов | Положен испит Микологија или Основи алгологије и микологије | |||||||||
Циљ предмета |
Циљ предмета је да студенти овладају основним лабораторијским методама и могу да их примене у експерименталном и стручном раду са макро и микромицетама. | |||||||||
Исход предмета |
Студент користи основне миколошке методе у лабораторији. Оспособљен је да ради и експериментише у области микологије и препоручи адекватне миколошке методе и технике за рад са макро и микромицетама. Студент примењује стечена знања за израду и презентовање студијско-истраживачког рада. | |||||||||
Садржај предмета | ||||||||||
Теоријска настава |
Представљање рада у миколошкој лабораторији. Представљање базичних метода: изолација и идентификација микромицета са различитих супстрата. Упознавање са ензимским системом макромицета и могућношћу примене. Биолошки активна једињења макромицета и њихова активност. | |||||||||
Практична настава (вежбе, ДОН, студијски истражива-чки рад) | Припрема хранљивих подлога и стерилизација подлога, инструмената и посуђа. Узимање и припрема узорака за миколошку анализу (узорци хране). Култивација инокулисаних подлога. Реизолација и идентификација микромицета. Спектрофотометријско одређивање ензимске активности макромицета. Одређивање антимикробне и антиоксидативне активности екстраката макромицета. Мерење укупне количине продукованих екстра и интрацелуларних полисахарида. | |||||||||
Литература | ||||||||||
1 | Samson, R.A., Houbraken, J., Thrane, U., Frisvad, J.C. and Andersen, B. (2010): Food and indoor fungi. CBS-KNAW Fungal Biodiversity centre. Utrecht, Netherlands. | |||||||||
2 | Вукојевић, Ј. (2012): Практикум из микологије и лихенологије. ННК. | |||||||||
3 | Стајић, М. Нутритивна својства и медицински потенцијал макромицета | |||||||||
4 | ||||||||||
5 | ||||||||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||||||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски истраживачки рад | Остали часови | ||||||
1 | 2 | 2 | ||||||||
Методе извођења наставе |
Теоријска настава и практична настава; Провера остварености исхода писменим испитом. | |||||||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||||||||
Предиспитне обавезе | поена | Завршни испит | поена | |||||||
активност у току предавања |
писмени испит | 50 | ||||||||
практична настава | 20 | усмени испит | ||||||||
колоквијуми | ||||||||||
семинари | 30 | |||||||||