Спецификација предмета за књигу предмета | ||||||||||
Студијски програм | Биологија | |||||||||
Изборно подручје (модул) | Биологија микроорганизама | |||||||||
Врста и ниво студија | Основне академске студије, II ниво | |||||||||
Назив предмета | Микробиолошки практикум | |||||||||
Наставник (за предавања) | Тања С. Берић, Бранка С. Вуковић-Гачић, Јелена Б. Кнежевић-Вукчевић,Биљана Ј. Николић, Славиша М. Станковић | |||||||||
Наставник/сарадник (за вежбе) | ||||||||||
Наставник/сарадник (за ДОН) | Тања С. Берић, Бранка С. Вуковић-Гачић, Јелена Б. Кнежевић-Вукчевић,Биљана Ј. Николић, Славиша М. Станковић | |||||||||
Број ЕСПБ | 5 | Статус предмета (обавезни/изборни) | изборни | |||||||
Услов | Микробиологија | |||||||||
Циљ предмета |
Савладавање микробиолошких техника и метода, са акцентом на оне које се користе у прописаним протоколима за микробиолошке анализе различитих узорака. | |||||||||
Исход предмета |
Студент: -разуме лабораторијске протоколе; -самостално врши лабораторијске анализе; -примењује лабораторијске стандарде и прописе; -вреднује различите експерименталне процедуре; -придржава се принципа добре лабораторијске праксе; - организује прикупљања узорака; -тумачи добијене резултате. | |||||||||
Садржај предмета | ||||||||||
Теоријска настава |
Стерилизација и мере сигурности у лабораторији. Одређивање морфологије и структуре микроорганизама. Култивисање микроорганизама. Мерење растења микроорганизама. Утицај фактора средине на раст микроорганизама. Биохемијске особине и идентификација микроорганизама. Чување микроорганизама. Контрола раста микроорганизама. Савремене методе за детекцију појединих група микроорганизама. Микробиологија хране, воде и земљишта. Медицинска микробиологија. Методе изучавања вируса. Санитарни надзор и прописи. | |||||||||
Практична настава (вежбе, ДОН, студијски истражива-чки рад) | Узимање и припрема узорка за микробиолошка испитивања. Припрема подлога и раствора. Директне и индиректне методе за одређивање бројности и активности бактерија и гљива. Oдређивање броја бактериофага. Одређивање утицаја различитих фактора на раст микроорганизама. Одређивање биохемијских особина микроорганизама. Обогаћивање, изолација и идентификација микроорганизама. Одређивање микробиолошке исправности различитих узорака. Самостално узорковање и извођење микробиолошких анализа. | |||||||||
Литература | ||||||||||
1 | Берић, Т., Николић, Б. (2014) Микробиолошки практикум. Београд: Биолошки факултет. | |||||||||
2 | Madigan, M.T., Martinko, J.M., Stahl, D.A, Clark, D.P. (2010). Brock Biology of Microorganisms Thirteenth Edition. San Francisco: Pearson Education Inc. | |||||||||
3 | Кнежевић-Вукчевић, Ј., Симић, Д. (2006) Методе у микробиологији 1. Београд: Биолошки факултет. | |||||||||
4 | Rayburn, S.R. (1990) The Foundations of Laboratory Safety. Springer-Verlag. | |||||||||
5 | ||||||||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||||||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски истраживачки рад | Остали часови | ||||||
1 | 3 | |||||||||
Методе извођења наставе |
Предавања, лабораторијске вежбе и самостално извођење микробиолошких анализа. | |||||||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||||||||
Предиспитне обавезе | поена | Завршни испит | поена | |||||||
активност у току предавања |
писмени испит | |||||||||
практична настава | 50 | усмени испит | 30 | |||||||
колоквијуми | 20 | |||||||||
семинари | ||||||||||