Спецификација предмета за књигу предмета | ||||||||||
Студијски програм | Биологија | |||||||||
Изборно подручје (модул) | Биологија, Екологија и заштита животне средине, Молекуларна биологија и физиологија | |||||||||
Врста и ниво студија | Основне академске студије | |||||||||
Назив предмета | Примењена ботаника | |||||||||
Наставник (за предавања) | Соња Н. Дулетић-Лаушевић, Петар Д. Марин, Пеђа Т. Јанаћковић, Славица М. Грујић, Ана М. Џамић | |||||||||
Наставник/сарадник (за вежбе) | Соња Н. Дулетић-Лаушевић, Петар Д. Марин, Пеђа Т. Јанаћковић, Славица М. Грујић, Ана М. Џамић | |||||||||
Наставник/сарадник (за ДОН) | ||||||||||
Број ЕСПБ | 5 | Статус предмета (обавезни/изборни) | изборни | |||||||
Услов | ||||||||||
Циљ предмета |
Циљ предмета је да студенти, сагледавајући значај ботанике, схвате различите аспекте примене ботаничких знања. Схватање међусобних веза ботаничких дисциплина и њихова примена у различитим аспектима живота људи. | |||||||||
Исход предмета |
По завршетку курса, студенти су оспособљени да: 1. групишу биљке са одређеним применама. 2. разликују биљне фамилије и њихове представнике са великом употребним потенцијалом, 3. повезују различите аспекте употребне вредности биљака. 4. анализирају економски значај појединих биљака или група. 5. синтетизују знање из практичне и теоријске наставе и изводе закључке. | |||||||||
Садржај предмета | ||||||||||
Теоријска настава |
Биљке као храна. Јестиве самоникле биљке. Стабло, листови и корен као храна. Плодови и семена – употреба. Биљке као лек. Ароматичне биљке – значај и примена; Уља и воскови. Биљке као стимуланти (кафа, чај, какао, кола, итд.). Биљке за производњу алкохолних пића; Медоносне биљке – значај и примена; Украсне самоникле биљке; Генетички ресурси и фитодиверзитет. Порекло и значај житарица. Махунарке. Фитодиверзитет, економски потенцијал биљних ресурса Балкана, одрживи развој, перспективе. Економски значајне фамилије биљака. | |||||||||
Практична настава (вежбе, ДОН, студијски истражива-чки рад) | Експерименталне вежбе. Теренски рад. | |||||||||
Литература | ||||||||||
1 | van Wyk, B.E. (2005): Food Plants of the World. Timber Press. | |||||||||
2 | Wink, M., van Wyk, B.E. (2008): Mind-altering and Posonous Plants of the World. Timber Press. | |||||||||
3 | Garland, S. (2004): The Complete Book of Herbs & Spices. Frances Lincoln. | |||||||||
4 | Wickens, G. E. (2001). Economic Botany: Principles and Practices, Kluwer Academic Publishers | |||||||||
5 | Јанчић, Р., Стојановић, Д. (2008) Економска ботаника. Завод за уџбенике. Београд. | |||||||||
6 | Meuninck Jim (2007). Basic Essentials Edible Wild Plants and Useful Herbs, Globe Pequot Pr. | |||||||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||||||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски истраживачки рад | Остали часови | ||||||
2 | 1 | 2 | ||||||||
Методе извођења наставе |
Експерименталне вежбе. Теренски рад. Студијски истраживачки рад. | |||||||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||||||||
Предиспитне обавезе | поена | Завршни испит | поена | |||||||
активност у току предавања |
писмени испит | |||||||||
практична настава | 10 | усмени испит | 50 | |||||||
колоквијуми | ||||||||||
семинари | 40 | |||||||||