LINKOVI
Nastava
Centri
Upis
Službe Fakulteta
Aktivnosti studenata
Izdavačka delatnost
Etička Komisija
Brza pretraga linkova
 
 
 
detaljnije
Bioloski fakultet Univerzitet u Beogradu
BIOLOŠKI FAKULTET
Home Page Site Map Kontakt Links Info English
FakultetOrganizacijaProjektiLokacijaAlumni
EDUROAM
 
 
 
 
EDUROAM: Besplatan, bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu !

eduroam® – educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.
Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES). Molimo da pročitate Pravilnik AMRES eduroam servisa. Izvod iz sekcije 6 datog Pravilnika:

  • Korisnik je odgovoran za čuvanje svog digitalnog identiteta i korišćenje bilo kog servisa koji mu on omogućava.
  • Ukoliko dođe do kompromitovanja digitalnog identiteta korisnika, tada on mora odmah obavestiti svoju matičnu instituciju.
  • Korisnik je obavezan da obavesti posećenu instituciju (ukoliko je moguće) i matičnu instituciju o eventualnim problemima sa kojima se susreo pri korišćenju ili pokušaju korišćenja eduroam servisa.

Zahvaljujući najsavremenijim standardima za enkripciju (WPA2/AES i WPA2/TKIP), korisnicima je zagarantovan visok nivo zaštite privatnosti njihovih podataka.

AUP - Pravilnik o korišćenju Akademske mreže Srbije - AMRES
-----------------------------------------------------------------------
Pravilnik o korišćenju Akademske mreže Srbije (AUP - Acceptable Usage Policy) uređuje šta se smatra nedozvoljenim, a šta dozvoljenim korišćenjem AMRES resursa, kao i ostala pitanja koja doprinose njihovom pravilnom korišćenju.
Primena pravilnika je obavezna za sve AMRES korisnike (organizacije i pojedince), kao i za ostale korisnike sa Interneta koji ostvaruju saobraćaj sa Akademskom mrežom Srbije, pa i za eduroam korisnike.

Originalni dokument možete preuzeti ovde.

Posledice nepoštovanja ovog pravilnika snosi sam korisnik.


Pristup eduroam Internetu sa Biološkog fakulteta (TRENUTNO DOSTUPAN SAMO NASTAVNICIMA I SARADNICIMA)
---------------------------------------------------------
Student Biološkog fakulteta može pristupiti eduroam Internetu na svom fakultetu, ili kada je u poseti bilo kojoj u mrežu uključenoj instituciji u Srbiji ili svetu, korišćenjem istog korisničkog imena i lozinke. Korisnik ima isti utisak, bez obzira gde pristupa eduroam Internetu. Korisničko ime i lozinka su isti kao za studentski web servis.

Nastavnik ili saradnik fakulteta za eduroam upotrebljava korisničko ime i lozinku koje koristi za pristup elektronskom indeksu. U bibliotekama sva tri Instituta Biološkog fakulteta postavljeni su AP uređaji, tako da je mreža dostupna u užem krugu od oko 20 metara.

Za korišćenje servisa eduroam NE UPISIVATI proxy server.

eduroam je osim u Srbiji dostupan u brojnim naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama u preko 35 zemalja Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama u Evropi možete pogledati ovde. Na matičnoj veb stranici eduroam servisa možete pogledati mapu sa pristupnim tačkama u celom svetu, i dobiti dodatne informacije.
Da biste mogli da pristupite AMRES eduroam servisu, neophodno je da vaš uređaj ima odgovarajući bežični adapter koji podržava 802.11g ili 802.11n standarde i sigurnosne protokole WPA-Enterprise ili WPA2-Enterprise.
Podešavanje vašeg bežičnog uređaja za pristup eduroam servisu je jednostavno, a u nekim slučajevima je potrebno instalirati i dodatni program. AMRES tim je obezbedio uputstva za EAP-TTLS protokol, koji koristi većina institucija. 
S obzirom na to da trenutne verzije Windows operativnog sistema nemaju ugrađenu podršku za EAP-TTLS protokol, neophodno je da instalirate dodatni program. Sama instalacija i podešavanje programa su jednostavni i potrebno je da to uradite samo jednom. Instalacionu verziju programa, koju je AMRES tim pripremio tako da vam podešavanje bude vrlo lako možete preuzeti ovde. Instalacija i podešavanje mogu se neznatno razlikovati u zavisnosti od verzije operativnog sistema, a uputstva možete preuzeti u nastavku.

Tehnička podrška
IT sektor: Ognjen Glišić


Linkovi

 
 
     
Copyright © 2011 BIOLOŠKI FAKULTET Site design by SK